WIJ Consultancy helpt woningcorporaties, gemeenten en zorginstellingen om met hun vastgoed de gestelde doelen te behalen. Hierbij adviseren wij onze relaties bij diverse vastgoedvraagstukken. Onze adviseurs zijn gespecialiseerd in het aan- en verkopen van corporatiewoningen, maatschappelijk – en zorgvastgoed. Verder optimaliseren we het portefeuillemanagement en het asset management voor en met onze relaties.

WIJ aan- & verkoopmanagement

Er komt veel kijken bij een complexgewijze vastgoedtransactie. De adviseurs van WIJ aan- & verkoopmanagement verzorgen het volledige proces van transactiemanagement van A tot Z. Dit houdt in dat wij naast de transactie ook de in en uit exploitatie name voor u verzorgen. lees meer

WIJ asset management

Wij helpen u graag verder met het verbeteren van het portefeuille- en asset management binnen uw organisatie. Dit doen we samen met u door stapsgewijs doelstellingen uit te werken naar duidelijke visies voor uw vastgoedportefeuille. Op deze manier maken we het vastgoedsturingsproces praktisch en meetbaar. lees meer

WIJ aan- & verkoopmanagement

Een succesvolle verkoopstrategie begint bij een analyse van het gehele vastgoed. Wat blijft nodig voor de kerntaken? Welke delen lenen zich voor verkoop? Wat voor vastgoed kan er aangekocht worden? We maken aan de hand van de portefeuillestrategie een analyse en doen voorstellen voor de verkoopstrategie.

Wanneer u als organisatie het besluit hebt genomen om over te gaan tot transactie, komt er een hoop op uw organisatie af. Doordat er een dergelijk proces flinke risico’s herbergt, wilt u deze zoveel mogelijk beheersen. Dit vraagt om een gedegen en zorgvuldig proces. Ook stellen we een fasering voor om de transactie in de juiste volgorde en op de juiste momenten uit te voeren. Zowel voor onderhandse transacties tussen corporaties of transacties aan marktpartijen.
Naast de vele risico’s is een vastgoedtransactie bovenal een tijdrovend proces. Niet alleen vraagt dit de nodige capaciteit, maar ook speciale expertise. Om alle valkuilen te vermijden vraagt dit om deskundigheid op dit vlak. Doordat het aan- en verkopen van complexen voor veel corporaties geen dagelijkse bezigheid is, is deze expertise niet altijd in huis. Onze adviseurs nemen de volledige coördinatie en begeleiding van de transactie over, zodat uw medewerkers zich kunnen concentreren op hun kerntaak. Doordat onze adviseurs vele jaren ervaring hebben in transacties, weten zij als geen ander hoe besluitvormingstrajecten en de bedrijfsprocessen lopen.

Waarom kiezen organisaties voor WIJ?

 • Onze mensen spreken de taal van de maatschappelijke vastgoedwereld
 • Een aanspreekpunt voor de gehele transactie
 • Naast de transactie verzorgen we de in – en/of uit exploitatie name
 • Sturen op de wet- en regelgeving van de Woningwet (compliance)
 • Expert in activa/passiva transacties en transacties van taakoverdracht
 • Zicht op beheersing van risico’s
Naast het transactiemanagement van corporatievastgoed helpen we u ook met transacties van zorgvastgoed, gemeentelijk vastgoed en commercieel vastgoed.

Inmiddels hebben we de aankoop en/of verkoop begeleid van:

woningen

zorgwoningen

m2 BOG en MOG

parkeerplekken

WIJ asset management

Vastgoedsturing is het integraal sturen op een vastgoedportefeuille en is het primaire proces van iedere vastgoedorganisatie. De essentie van vastgoedsturing is om de vastgoedportefeuille maximaal bij te laten dragen aan de organisatiedoelstellingen. Voor een woningcorporatie, gemeente of zorginstelling betekent dit het maximaliseren van zowel het financiële – als het maatschappelijke rendement.

Portefeuillemanagement

In de portefeuillestrategie is de transformatie naar de wensportefeuille uitgestippeld. Hierin zijn op verschillende thema’s als betaalbaarheid en duurzaamheid doelstellingen geformuleerd die passen bij een toekomstig bestendige vastgoedportefeuille. Doordat de omgeving onderhevig is aan veranderingen is het belangrijk de portefeuillestrategie periodiek te actualiseren. Zonder SMART-doelstellingen in de portefeuillestrategie is goede vastgoedsturing niet mogelijk.

Asset management

Inmiddels is asset management binnen de corporatiesector niet meer weg te denken en is het een belangrijk onderdeel van het vastgoedsturingsproces. Het doel van asset management is om de prestaties van het vastgoed te optimaliseren. Het is de taak van de asset manager om zowel het maatschappelijk als het financieel rendement te monitoren en waar mogelijk te verbeteren. In de praktijk merken wij dat het vertalen van doelstellingen uit de portefeuillestrategie naar complexdoelstellingen geen automatisme is. Om onze klanten hierbij te helpen hebben we hier verschillende tools voor ontwikkeld.

Sturen op onderhoud

Verder zijn wij gespecialiseerd in het sturen op onderhoud. Het onderhoudsprogramma is samen met het investeringsprogramma het belangrijkste plan voor de transformatie naar de wensportefeuille. De jaarlijkse onderhoudskosten zijn dan ook van grote invloed op de het financiële rendement van het vastgoed. Tel hier de alsmaar stijgende bouwkosten bij op en het sturen op onderhoud(skosten) is geen overbodige luxe. Desondanks merken wij in de praktijk dat de focus van de asset managers vooral ligt bij de realisatie van het investeringsprogramma.

Onze diensten

Wij ondersteunen woningcorporaties, gemeenten en zorginstellingen bij het inrichten, uitvoeren en verbeteren van het vastgoedsturingsproces. Dit kan zijn bij het:

 • Verbeteren van het vastgoedsturingsproces;
 • Opstellen of het actualiseren van de portefeuillestrategie en de wensportefeuille;
 • Tijdelijk leveren van een portefeuille- of een asset manager;
 • Ontwerpen en implementeren van complexprestatie analyses;
 • Opstellen en/of beoordelen van businesscases.

Door onze ruime ervaring bij dergelijke trajecten snappen we goed hoe we uw organisatie verder kunnen helpen. Dit alles met het doel om het maken van de juiste afwegingen om te komen tot de juiste vastgoedbeslissingen. Als geen ander onderschrijven we dat het verbinden van de verschillende afdelingen in uw organisatie valt of staat bij goede vastgoedsturing.

Neem vandaag nog contact op voor een gratis adviesgesprek

Referenties

Graag laten wij tevreden klanten vertellen waarom u voor WIJ Consultancy moet kiezen.

José Hoogveld – Transactiemanager bij Habion

Onze personeelsbezetting lag laag. We hadden extra handen nodig, of ook wel een flexibele schil voor het uitvoeren van verkooptransacties. Ik heb al eerder met Jimmy samengewerkt, daarom heb ik voor WIJ gekozen. Zijn expertise zit in de verkoop van corporatiebezit, dat is het belangrijkst voor ons. De samenwerking ging heel goed. WIJ verkoop heeft meerdere dossiers onder zich, waaronder een aantal onder verkoop.
 

José Hoogveld
Transactiemanager Habion

Sanne Witteman – Sr. Transactiemanager Ymere

We schakelen WIJ graag in voor met name de grotere en ingewikkeldere verkopen, omdat dit type verkoop een groot beslag legt op onze beschikbare FTE. Wij zijn een klein team en dan is het fijn als je een kundige adviseur met ervaring in kan huren om je te begeleiden en adviseren bij complexere transacties. En die een transactie zelfstandig voor ons kan uitvoeren, van voorbereiding voor de verkoop tot uiteindelijke overdracht.

WIJ ontzorgt ons door het werk uit handen te nemen. Het is fijn dat jullie snel de beste verkoopstrategie kunnen inschatten en ervaring hebben met hoe onze besluitvorming werkt, en deze ook zelfstandig kunnen doorlopen. Ons interne besluitproces is niet altijd even makkelijk; knap als een externe dit zo kan.

Onze belangen worden altijd goed behartigd, en het is fijn te weten dat een verkoop bij WIJ in goede en professionele handen is. Bij een vervelende boodschap draaien jullie niet om de hete brij heen. Jullie schromen niet om een onafhankelijk advies te geven welke misschien niet helemaal past binnen de opdracht, maar wel uiteindelijk het beste resultaat geeft.

We kennen Jimmy al wat langer, dus daarom hebben we gekozen voor WIJ. We kunnen fijn sparren en schakelen met jullie. Daarnaast zijn jullie altijd goed, snel en makkelijk bereikbaar. Het is alsof je een echte collega in huis hebt. Elke medewerker heeft een andere kwaliteit en samen wordt het een mooi geheel.
 

Sanne Witteman
Sr. Transactiemanager - Ymere

Marina de Groot – Teammanager Portefeuille & Beleid bij Lieven de Key

We hebben de diensten van WIJ Consultancy ingeschakeld voor tijdelijke ondersteuning op onze afdeling Portefeuille & Beleid, waarbij we behoefte hadden aan wat aanvullende visie en beleid voor ons vastgoed. WIJ Consultancy heeft ons zeker geholpen om dit doel te bereiken.
De samenwerking met WIJ Consultancy verliep soepel en op een prettige manier. Dennis, de consultant, was snel beschikbaar en integreerde zich vlot in onze organisatie, wat ons tijd en moeite bespaarde.

Wat betreft de keuze voor WIJ Consultancy, deze was gebaseerd op de goede match tussen hun expertise en onze behoeften. Dennis had duidelijk ervaring op het gebied van vastgoedkwaliteit en onderhoudsbeleid, wat belangrijk was voor ons.
De resultaten waren bevredigend. De gevraagde visie- en beleidsdocumenten werden tijdig geleverd en waren geheel in lijn met onze verwachtingen.
Kortom, WIJ Consultancy heeft ons geholpen om stappen vooruit te zetten in onze vastgoeddoelstellingen, en we zijn tevreden met hun diensten. Als u op zoek bent naar interim-ondersteuning in de vastgoedsector, zou ik aanraden om contact met hen op te nemen.
 

Marina de Groot
Teammanager Portefeuille & Beleid - Lieven de Key

Ik wil een gratis adviesgesprek

Bent u geïnteresseerd in onze diensten? Graag werken we kosteloos een businesscase uit, afgestemd op uw corporatie. Zo wordt duidelijk wat de voordelen zijn en hoe het proces verloopt.

WIJ Consultancy

Laan van Eik en Duinen 252
2564 GZ 'S-GRAVENHAGE

Telefoon: +316 187 818 38
E-Mail: DennisPronk@wijverkoop.nl

KvK nummer: 73565385
BTW nummer: NL859580313.B.01

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 9:00 - 17:30 uur

Ons kantoor is gesitueerd aan de rand van de Vruchtenbuurt op de hoek met de Laan van Meerdervoort. U kunt ons gemakkelijk bereiken via het openbaar vervoer; tram 3 (RandstadRail halte Azaleaplein) stopt voor de deur en bus 21 op 5 minuten loopafstand (halte Laan van Eik en Duinen).Komt u met eigen vervoer; parkeren is overdag gratis.